Skådespelare och andra medverkande

HANS SCHAKONAT

bernt

Hans Schakonat spelar gitarr i Fett.

Vad skulle du vilja sätta för etikett på musiken i Fett?

- Svensk rock. Eller nåt åt det hållet. I och för sej, det är ju väldigt blandat. Musiken är bred, många genrer. Dom stilar jag gillar mest är väl rock och reggae.

Vari ligger olikheterna i att spela gitarr i en musikal som Fett och att spela gitarr i ett bluesband eller rockband?

- Publiken, framförandet, ensemblen. Spelar man i ett band så ska det rockas. Här är det mer styrt, och jag gillar när det är styrt och man jobbar ihop med ensemblen. I ett band är det större utrymme för improvisationer, även om det finns en del improvisationer i musikalföreställningen. Det finns ett och annat gitarrsolo där jag kan göra vad jag vill. Det är små guldkorn i föreställningen.

Gillar du att prata om musik?

- Jag spelar hellre.

Spelar du andra instrument än gitarr?

- Dragspel, piano, munspel, bluesmunspel,alltså. Trummor. OK, jag kan inte spela en hel kväll trummor, men jag kan ju spela en låt och sitta in på det sättet utan att repetera i tre veckor.
Jag spelar inte blåsinstrument men många stänginstrument. Så har jag köpt en ståbas, det är roligt att spela.

Du är falkenbergare men ensemblen består mest av halmstadingar. Finns det en rivalitet?

- Nä, ingen rivalitet. Men en liten mur, kanske. När det gäller musik så tror jag falkenbergarna har mer kontakt åt varbergshållet. Det kanske beror lite på Hallands Nyheter som ju inte når ner till Halmstad. Men vi får väl riva den muren, det är ju vad jag håller på med.

Beskriv skillnaderna mellan Falkenberg och Halmstad när det gäller teater och musik.

- Det verkar finnas fler spelställen och krogar för musik i Falkenberg. Jag är inte s å insatt i Halmstads musik- och teaterliv, men dom säjer att det är svårt att dra folk där nere. Falkenbergspubliken är patriotisk. När det är falkenbergare på scenen så kommer dom. För egen del har jag märkt det i en del stora arrangemang jag varit med på, Grand Rock i somras och Shine on – tribute to Pink Floyd för några år sen. Den ska vi förresten spela igen till hösten – i Falkhallen.

Nämn tre riktigt bra gitarrister som man borde lyssna på!

Jimi Hendrix, Frank Zappa, Ritchie Blackmore i Deep Purple.
Eller man kanske ska säja som Eric Clapton:
Det finns två bra gitarrister och den andre heter Frank Zappa!