Skådespelare och andra medverkande

KARIN CRONÉ

bernt

Karin Croné har skrivit körarrangemangen och leder kören i föreställningen

Vad sysslar du med när du inte jobbar med kören i Fett?

- Jag jobbar som musiklärare på kulturskolan i Halmstad. Och så leder jag kommunens personalkör och några barnkörer. Sen har jag en duo med min son, jag spelar piano och han klarinett, vi försöker tjäna ihop pengar till en ny klarinett. Ja, sen får jag uppdrag då och då att arrangera – senast var väl med Halmstadsrevyn - eller vara inhyrd musiker. Och så är jag medlem i kören Mumma. Vi ska förresten ha konsert i slutet på mars: ”Från skare till slask” i Kajskjulet i Halmstad.

Hur är det musikaliska klimatet eller kulturklimatet i Halmstad?

- Enligt min analys så har det kärvat till sej. Det är inte lätt att få bidrag, det är inte lätt att hitta en lokal att vara i. Det gäller både proffs och amatörer. Det har både politiska och ekonomiska orsaker.
I Halmstad styr alliansen och deras kulturpolitik verkar gå ut på att folk inte ska göra så mycket själva utan bara vara åhörare. Dom uppmuntrar inte till eget skapande.

Vad är det för resurser som behövs?

- Det värsta är lokalbristen. Kulturskolan behöver mer lokaler. Kulturhuset ska stängas. Teatern är stängd för året. OK, det finns nolltrefem , men det är för ungdomar. Och för dom äldre har dom öppnat ”Alla hjärtans hus”. Men vi som är mellan 22 och 65 väntar på vår lokal.
Det handlar inte bara om resurser utan också om en inställning – att uppmuntra det egna skapandet.

Du är både musiker och lärare. Kan man försörja sej som renodlad musiker om man bor i en stad som Halmstad?

- Det är nog knepigt. Det finns väl en och annan kanske.

Beror det inte på vilken genre men jobbar med?

- Det räcker inte att bara satsa på pop. Då måste man skriva bra låtar som Per Gessle. Det finns väl nån jazzmusiker som lyckats få ihop det med spelningar och bidrag.
Det är ett fåtal som kan leva på bara sitt musikutövande.